KORECZKI - MINI HAMBURGERY


KATEGORIE
Przekąski
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Mini hamburgery doskonale sprawdzają się jako koreczki - małe bułki, małe kotleciki do tego odpowiednia kompozycja warzyw oraz dobre sosy.
Świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło, więc można je podawać od razu po zrobieniu lub przygotować wcześniej.


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mleka 2%

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki masła

15 g drożdży

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

jajko

1 łyżka sezamu

Kotlety

cebula szalotka

1 łyżka masła

1 kg mięsa mielonego wołowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu worcestershire

1 łyżka musztardy sarepskiej

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
220
11%
Bialko
13,1g
8,7%
Weglow...
17,4g
8,7%
Tluszcze
10,5g
17,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw przygotuj bułki (zajmują najwięcej czasu)
  2. Rozpuść masło w rondelku (w niskiej temperaturze - tak tylko, żeby zrobiło się płynne)
  3. Dokładnie wymieszaj w misce mleko, cukier, masło i drożdże i odstaw na około 10 minut (niech zacznie się lekko pienić)
  4. Teraz dodaj mąkę, sól i jajko
  5. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut.
  6. Po tym czasie odrywaj od ciasta małe kulki i formuj z nich bułeczki (o średnicy pięciozłotówki)
  7. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lekko dociskając)
  8. Przykryj ściereczka i odstaw na około pół godziny, żeby jeszcze wyrosły.
  9. Roztrzep jajko i posmaruj nim bułki a następnie posyp sezamem.
  10. Piecz około 15 minut w termoobiegu w 180 stopniach.
  11. W między czasie przygotuj kotleciki.
  12. Drobno posiekaj cebulę i uduś ją na maśle.
  13. Wymieszaj w misce mięso, sos sojowy, sos worcestershire, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz pieprz i sól.
  14. Rozgrzej dobrze suchą patelnię.
  15. Gdy będzie się rozgrzewać formuj małe kotleciki z mięsa.
  16. Smaż je po minucie z każdej strony i odkładaj.
  17. Wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  18. Przetnij bułki na pół i wstaw je na kilka minut do ciepłego piekarnika.
  19. Posmaruj je sosem a na nim ułóż kotlety.
  20. Na mięsie ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.
  21. Kazdy mini burger przebij patyczkiem lub wykałaczką.


Koreczki - mini hamburgery Przepis

Koreczki - mini hamburgery Przepis

Koreczki - mini hamburgery Przepis

DODAJ KOMENTARZ