KOTLECIKI JAGNIĘCE Z SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dostępność w polskich sklepach mięs jeszcze do niedawna uważanych za trudne do zdobycia cały czas się polepsza co bardzo mnie cieszy. Kotleciki jagnięce udało mi się kupić w Lidlu i jeszcze tego samego dnia wylądowały na stole.
Naprawdę warto włączyć jagnięcinę do swojej diety chociażby z uwagi na zawartość kwasu linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi a także witaminy B1.
Przygotowanie tego pysznego mięska nie nastręczy Wam trudności. W najprostszym wariancie, opisanym poniżej, jagnięcinę marynujemy a następnie smażymy na patelni. Podajemy ze smażonymi ziemniaczkami i warzywami, np. z brukselką lub inną kapustą.
Uwaga: czas nie uwzględnia marynowania mięsa, zróbcie to 1,5 h przed smażeniem.


SKŁADNIKI

4 szt. kotletów jagnięcych (nieduże)

4 szt. ziemniaków

1 łyżka tymianku suszonego

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki rozmarynu suszonego

5 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

5 łyżek masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj marynatę mieszając ze sobą tymianek, rozmaryn, drobno pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz
  2. Mięso dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na 1,5h
  3. Ziemniaki ugotuj w łupinach po czym odstaw do ostygnięcia (możesz to zrobić wcześniej).
  4. Po ostudzeniu ziemniaki obierz i pokrój w plastry. 
  5. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki masła. Smaż na nim ziemniaki na złoto, dopraw solą, najlepiej świeżo zmieloną. 
  6. Na nieco mniejszej patelni rozpuść jedną łyżkę masła. Smaż na nim kotleciki po ok. 4 minuty z każdej strony 
  7. Kotleciki podawaj z usmażonymi ziemniaczkami i wybraną jarzynką. 


Kotleciki jagnięce z smażonymi ziemniaczkami Przepis

Kotleciki jagnięce z smażonymi ziemniaczkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ