KOTLETY JAJECZNE Z DYNIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Kończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza.


SKŁADNIKI

500 g dyni (waga przed oczyszczeniem i upieczeniem)

5 szt. jajek

pół łyżeczki kurkumy

2 łyżki natki pietruszki

5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
80
4%
Bialko
5,5g
3,6%
Weglow...
6,2g
3,1%
Tluszcze
3,5g
5,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  2. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. 
  3. 4 jajka ugotuj na twardo. 
  4. W robocie kuchennym zmiksuj upieczoną dynię i ugotowane jajka. Dopraw kurkumą, drobno posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem
  5. Dodaj 2 łyżkibułki tartej i surowe jajko. Wyrób na jednolitą masę. 
  6. Uformuj 4 kotlety, obtocz je w pozostałej części bułki tartej i smaż na złoto z obu stron. 


Kotlety jajeczne z dynią Przepis

Kotlety jajeczne z dynią Przepis