KRÓLIK W ŚMIETANIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Klasyka polskiej kuchni - delikatne, kruche mięso z królika duszone w bulionie i śmietanie. Na przygotowanie dania trzeba poświęcić nieco czasu ale efekt rekompensuje włożony trud - mięso wręcz rozpływa się w ustach.


SKŁADNIKI

1½ kg królika

pół szklanki śmietany 12%

¼ szklanki śmietany 18%

1 szklanka bulionu warzywnego

cytryna

cebula

3 łyżki masła

3 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
122
6,1%
Bialko
14g
9,3%
Weglow...
2,1g
1,1%
Tluszcze
6g
10,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso z królika dokładnie umyj, osusz i pokrój w kawałki (niezbyt małe).
  2. Mięso dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż plasterkami cytryny i włóż do lodówki na około 2 godziny.
  3. Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na łyżce masła.
  4. Mięso wyjmij z lodówki i obtocz kawałki w mące.
  5. W dużym garnku  rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż dokładnie z wszystkich stron kawałki królika.
  6. Zmniejsz ogień i dodaj cebulę. Całość oprósz mąką i smaż przez 4 minuty mieszając.
  7. Dolej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 50 minut obracając kawałki mięsa co jakiś czas.
  8. W miseczce wymieszaj śmietany z 3 łyżkami sosu z królika
  9. Kawałki królika wyjmij z garnka. Do sosu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zagotuj.
  10. Włóż kawałki mięsa z powrotem do garnka i podgrzewaj przez chwilę.

Królik świetnie smakuje z różnorodnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z fasolką szparagową. Smacznego!


Królik w śmietanie Przepis

Królik w śmietanie Przepis

Królik w śmietanie Przepis

DODAJ KOMENTARZ