KRÓLIK W KEFIRZE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Królik to jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, bogactwo aminokwasów i witamin szczególnie polecany jest dzieciom. Jego walory dietetyczne nie ustępują także smakowym. Wcześniej na blogu pojawił się przepis na królika w śmietanie. Tutaj proponuję trochę prostszy sposób na to mięso: poprzez duszenie w kefirze królik nabiera delikatnej kruchości.


SKŁADNIKI

1½ kg królika

500 g kefiru

2 szt. cebuli

sól

pieprz czarny mielony

majeranek

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
115
5,8%
Bialko
14,8g
9,9%
Weglow...
2,6g
1,3%
Tluszcze
4,6g
7,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso umyć, podzielić na kilka części, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie.
  3. Dodać mięso z królika i chwilę podsmażyć.
  4. Zalać kefirem (zostawić ok. 50-100g na późniejsze dolanie jeśli całość nie zmieści się od razu w naczyniu) i dusić pod przykryciem około 70 minut. Pod koniec duszenia można dolać resztę kefiru.

Propozycja podania: z pyzami na parze i modrą kapustą.


Królik w kefirze Przepis

Królik w kefirze Przepis

DODAJ KOMENTARZ