KRÓLIK W POTRAWCE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem.


SKŁADNIKI

pół kg królika

2 szt. selera naciowego (całe łodygi)

2 szt. cebuli

2 szt. marchewek

1 łyżka mąki pszennej

400 g pomidorów w puszce (standardowa puszka)

4 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

3 łyżki rozmarynu świeżego (listki oskubane z dwóch gałązek)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
98
4,9%
Bialko
6,5g
4,3%
Weglow...
3,2g
1,6%
Tluszcze
5,4g
8,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę pokroić na duże cząstki
  2. Marchewkę i seler pokroić na talarki grubości około 2 cm
  3. Rozgrzać oliwę w garnku i wrzucić pokrojone warzywa i listki rozmarynu
  4. Smażyć często mieszając około 5 minut aż się lekko przyrumienią
  5. Dodać pokrojone w kostkę mięso (bez kości) i podsmażyć jeszcze około 5 minut
  6. Wlać pomidory z puszki i wino
  7. Dobrze wymieszać i dusić około 2 godzin często mieszając
  8. Trzeba patrzeć na gęstość dania i odpowiednio odkrywać i przykrywać garnek. Nie chcemy żeby potrawka pływała ani żeby zrobiła się całkiem sucha. 
  9. Najlepiej podawać z chlebem


Królik w potrawce Przepis

Królik w potrawce Przepis

Królik w potrawce Przepis

DODAJ KOMENTARZ