KREM Z DAKTYLI Z CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 20
  • OCEŃ (średnia: 5)
Bardzo słodki krem do kanapek bez dodatku cukru. Może zastąpić popularną nutellę i inne "masła" orzechowe.
Dodatkowo wyjątkowo ostra nuta chilli, żeby zrównoważyć słodkość dania.


SKŁADNIKI

200 g daktyli suszonych

1 łyżeczka papryki chilli mielonej

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
274
13,7%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
73,9g
36,9%
Tluszcze
0,4g
0,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle pokroić na połówki i zalać wrzątkiem tak, żeby całkiem je przykrył
  2. Odstawić na minimum pół godziny
  3. Daktyle przełożyć do blendera i dodać sól i chilli
  4. Zmiksować na gładką masę (można też blenderem ręcznym)
  5. Przełożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia
  6. Przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie je zamknąć
  7. Owinąć ręcznikiem i zostawić np na noc do przestygnięcia


Krem z daktyli z chilli Przepis

DODAJ KOMENTARZ