KREMOWA ZUPA CZOSNKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Są dwie szkoły przyrządzania zupy czosnkowej - z czosnku pieczonego oraz gotowanego. W tym pierwszym wariancie aromat czosnku jest delikatny, smak nieco słodki. Ja zdecydowanie wolę wersję pierwszą - wyraźnie czosnkową a przy tym idealnie kremową. Dobrze rozgrzewa w chłodne, jesienno-zimowe dni.


SKŁADNIKI

6 szt. ziemniaków (średniej wielkości)

3 szt. pietruszki (korzenia)

2 szt. czosnku świeżego (całe główki)

cebula

2 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego do smażenia)

3 szklanki bulionu warzywnego

sól

pieprz czarny mielony

natka pietruszki

4 kromki chleba

2 ząbki czosnku świeżego (do natarcia grzanek)

4 plasterki sera żółtego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki oraz korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę (nie musi być bardzo mała bo na koniec i tak zupę będziesz miksować).
  2. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. 
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. 
  4. W dużym garnku rozgrzej olej z pestek winogron, wrzuć cebulę i podsmaż. 
  5. W międzyczasie przygotuj bulion
  6. Do garnka dorzuć przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę. 
  7. Dodaj ziemniaki oraz pietruszkę, zalej bulionem i gotuj aż warzywa zmiękną. 
  8. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki
  9. Przed podaniem przygotuj grzanki: kromki chleba podsmaż na odrobinie oleju a następnie natrzyj ząbkami czosnku. Możesz też dodać plasterek żółtego sera.


Kremowa zupa czosnkowa Przepis

Kremowa zupa czosnkowa Przepis