KREWETKI NA MAŚLE Z CZOSNKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.73)
Owoce morza mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Tych ostatnich odstrasza ich wygląd, konsystencja, surowo-rybny posmak czy potencjalne trudności z przygotowaniem. A niesłusznie bo owoce morza pełne są wysokowartościowego białka, wielu witamin oraz minerałów.
Jeżeli nie odpowiada Wam ich naturalny, wyrazisty smak poeksperymentujcie z przyprawami i dodatkami.
Na początek warto wypróbować klasyczne i łatwe do przygotowania danie, jakim są krewetki smażone na maśle z czosnkiem. Dodatek białego wina wspaniale podkreśla smak tych coraz bardziej popularnych skorupiaków. Podawane z białym wytrawnym winem i świeżą bagietką na pewno uatrakcyjnią niejedną kolację we dwoje.


SKŁADNIKI

250 g krewetek tygrysich (Black Tiger, mogą być mrożone)

80 ml wina białego wytrawnego

6 ząbków czosnku świeżego

3 łyżki natki pietruszki

60 g masła

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

2 łyżki soku z cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
216
10,8%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
3,2g
1,6%
Tluszcze
18,3g
30,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Krewetki rozmroź w misce z ciepłą wodą. Ja zawsze kupuję te już obrane i gotowe do przyrządzenia, w przeciwnym wypadku trzeba się trochę napracować z ich przygotowaniem (zdjąć pancerze, odciąć głowy i wyjąć jelito). 
  2. Na dużej patelni rozgrzej 30 g masła.
  3. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki i wrzuć na patelnię.
  4. Od razu wrzuć krewetki i podsmażaj przez około minutę.
  5. Dolej wino, zwiększ ogień i duś aż prawie całe wino wyparuje.
  6. Zmniejsz ogień, przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.
  7. Zdejmij z ognia, dopraw solą i wrzuć resztę masła oraz polej danie oliwą.
  8. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp pokrojoną natką pietruszki.
  9. Podawaj od razu z świeżą bagietką.


Krewetki na maśle z czosnkiem Przepis

Krewetki na maśle z czosnkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ