KRUCHE CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Ciasto idealne pachnące latem i ociekające sokiem z owoców. Wymaga trochę pracy ale efekt końcowy wynagrodzi włożony trud. Uwaga: ten smak uzależnia więc na jednym kawałku na pewno się nie skończy.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g masła

2 szklanki mąki orkiszowej (drobnej np. typu 500)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru kokosowego

3 łyżki kakao ciemnego

5 szt. żółtek

Kruszonka

100 g masła

100 g cukru nierafinowanego z buraków (lub trzcinowego)

100 g cukru kokosowego

150 g mąki orkiszowej (drobnej, np. typu 500)

3 łyżki płatków migdałowych

Nadzienie

5 szt. białek jajek

1 szklanka cukru kokosowego

2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku

pół szklanki oleju z pestek winogron

500 g czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto kakaowe

  1. Zimne masło posiekaj i zagieć z pozostałymi składnikami. 
  2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię aluminiową i wstaw do lodówki lub zamrażarki na przynajmniej 20 minut (możesz to zrobić nawet dzień wcześniej). 
  3. Foremkę o wymiarach 33 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do foremki, wyrównaj delikatnie. 
  5. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Następnie odstaw do całkowitego ostudzenia. 

Lekka pianka budyniowo-kokosowa

  1. Białka ubij na sztywno.
  2. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach powoli wsypuj cukier kokosowy oraz budyń w proszku.
  3. Nadal miksując wlej powoli olej z pestek winogron i miksuj do całkowitego połączenia składników. 
  4. Wyłóż ubitą pianę na ZIMNY spód ciasta. 

Owoce

  1. Czarną porzeczkę umyj i zostaw na sitku żeby dobrze obciekła. To ważne aby nie była mokra bo masa wyjdzie zbyt płynna. 
  2. Ułóż suche owoce gęsto na piance. 

Migdałowa kruszonka

  1. Składniki kruszonki (oprócz migdałów) zagnieć aby powstała kruszonka. Jeżeli masz czas - odstaw do lodówki.
  2. Posyp ciasto kruszonką. 

Pieczenie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni w pozycji termoobieg.
  2. Wstaw foremkę z ciastem i piecz 35 minut.
  3. W połowie czasu pieczenia posyp płatkami migdałów


Kruche ciasto z czarną porzeczką Przepis

Kruche ciasto z czarną porzeczką Przepis