KURCZAK HARISSA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
Kurczak harissa to bardzo proste danie, które chwilę się piecze, ale za to wymaga bardzo mało pracy.
W zasadzie wystarczy posmarować mięso pastą harissa i upiec - nic prostszego - a smakuje wyśmienicie (oczywiście jeśli jesteście fanami ostrego jedzenia).


SKŁADNIKI

3 łyżki pasty harissa

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szt. nóg kurczaka

pół łyżeczki soli

pół łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

Uwaga, to będzie naprawdę prosty przepis ;)

  1. W miseczce rozmieszaj pastę harrisa z oliwą.
  2. Umyj dobrze nogi kurczaka i natrzyj je od spodu solą.
  3. Natrzyj naczynie żaroodporne masłem i połóż w nim kurczaka.
  4. Dobrze je pokryj u góry (na skórze) pastą z oliwą.
  5. Rozgrzej piec do 180 stopni i wstaw mięso.
  6. Piecz około 30 minut w termoobiegu od czasu do czasu polewając tłuszczem, który się wytopił.
  7. Danie świetnie się komponuje z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką.


Kurczak harissa Przepis

Kurczak harissa Przepis

DODAJ KOMENTARZ