KURCZAK TIKKA MASALA WERSJA Z GOA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Kurczak Tikka Masala to jedno z najbardziej znanych dań "kuchni indyjskiej". Co ciekawe - jest to danie brytyjskie a sam przepis powstał gdzieś między 1950 a 1970 najprawdopodobniej w Glasgow. Legenda głosi, że do zbyt suchego wg klienta kurczaka Tikka kucharz zaimprowizował sos z zupy pomidorowej i jogurtu.
Danie to zostało nawet uznane z brytyjskie danie narodowe przez Robina Cooka.
Niezależnie od swego pochodzenia chicken tikka masala jest podawany w restauracjach na całym świecie. Nie istnieje jeden "poprawny" przepis na to danie - oryginalnych przepisów zidentyfikowano do tej pory około 50 i ich jedynym wspólnym składnikiem jest kurczak.
W takim razie mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że tutaj znajdziecie moją wersję na podstawie tej podawanej w rejonie Goa w Indiach.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

Sos

2 łyżki masła

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

szczypta papryki chilli mielonej (to danie nie ma być mocno ostre)

pół łyżeczki garam masali

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)

pół łyżeczki nasion kolendry

3 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki świeżego imbiru (startego)

6 szt. pomidorów

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru trzcinowego

¼ szklanki jogurtu naturalnego

pół łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo)

pół łyżki soli (wg uznania)

3 łyżki śmietany kremówki 36%

Marynata

¾ szklanki jogurtu greckiego

1 łyżka świeżego imbiru (startego)

1 łyżka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)

pół łyżeczki garam masali

1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Na początku oczyść pierś kurczaka i pokrój ją na kostę wielkości około 2 centymetrów (takie kawałki na jeden kęs)
  2. Wymieszaj dokładnie składniki marynaty i wrzuć do nich kurczaka.
  3. Każdy kawałek mięsa musi być pokryty marynatą.
  4. Przykryj szczelnie pojemnik i odstaw go na jakiś czas do lodówki (minimum 20 minut, ale czym dłużej tym lepiej. Ja marynuje rano i gotuję po pracy)
  5. Wyjmij kurczaka z marynaty i połóż na sitku żeby jej reszta nieco ściekła (nie wycieraj i nie płucz mięsa).
  6. Mocno rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
  7. Wrzuć mięso i smaż około 3 - 4 minut mieszając aż się zetnie i przyrumieni (w środku jeszcze będzie trochę surowe, ale dojdzie podczas gotowania w sosie)
  8. Odłóż kurczaka a płyn z patelni zlej do dużego garnka o grubym dnie.
  9. Dodaj łyżkę masła
  10. Wrzuć paprykę, chili, kmin rzymski, garam masala i kolendrę.
  11. Smaż mieszając około minuty i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir starty na tarce o małych oczkach.
  12. Podsmażaj jeszcze około 2 minut (później czosnek zacznie robić się gorzki a chcemy żeby był słodki)
  13. Dorzuć pokrojone w drobną kostkę pomidory.
  14. Duś około 10 minut aż pomidory zaczną się rozpadać.
  15. Dodaj sok z cytryny, cukier, jogurt, sól i pieprz oraz kurczaka i duś na małym ogniu około 20 minut (ogień ma być mały, ale danie musi lekko bulgotać)
  16. Na koniec dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj.
  17. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkami naan - ja zazwyczaj podaje z jednym i drugim na raz ;)


Kurczak Tikka Masala wersja z Goa Przepis

Kurczak Tikka Masala wersja z Goa Przepis

DODAJ KOMENTARZ