LASAGNE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.8)
Kultowe włoskie danie dobre na każdą okazję - od rodzinnej kolacji, przez danie do pracy po smakowite co-nieco na przyjście gości. Lasagne ma miliony miłośników na całym świecie. I słusznie bo mimo klasycznej formy, wręcz prostoty, uwodzi smakiem od wielu, wielu lat.
Klasyczna Lasagne Bolognese, jak sama nazwa mówi, pochodzi właśnie z Bolonii. Szacuje się, że w nieco innej formie była podawana już na stołach starożytnych Rzymian. Wiedzieli co dobre ;)
Ja najbardziej lubię to danie przygotowane na mięsie wołowym ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wykorzystać wieprzowe lub mieszane.
Smacznego!


SKŁADNIKI

Lasagne

9 szt. makaronu lasagne (płatów)

70 g sera parmezanu

Sos I

750 g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wieprzowego)

3 szklanki przecieru pomidorowego

1½ szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

oregano suszone

bazylia suszona

sól

pieprz czarny mielony

Sos II

30 g masła

30 g mąki pszennej

1 szklanka mleka 2%

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
147
7,4%
Bialko
9,4g
6,2%
Weglow...
10,2g
5,1%
Tluszcze
7,4g
12,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu bolońskiego: mięso mielone podsmaż na odrobinie oliwy mieszając w czasie smażenia żeby się rozdrobniło. 
  2. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż jeszcze przez chwilę. 
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż przez ok. 1 minutę po czym wlej przeciery pomidorowe
  4. Sos dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Smaż przez ok. 15 minut aż nieco zgęstnieje. 
  5. W tym czasie przygotuj makaron: w dużym garnku zagotuj posoloną wodę z odrobiną oliwy.
  6. Wrzucaj na kilka minut po 3 plastry lasagne, po czym wyciągaj każdy osobno płaską łyżką cedzakową - na talerzu nie układaj jednego na drugim bo mogą się posklejać. 
  7. Następnie przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, po czym dodaj do niego mąkę, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. 
  8. Wlej mleko i zagotuj cały czas mieszając sos trzepaczką - sos powinien być idealnie kremowy, bez grudek. 
  9. Zdejmij z ognia i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. 
  11. W naczyniu do zapiekania układaj kolejno warstwy: lasagne (3 płaty), połowa sosu bolońskiego, połowa startego parmezanu, lasagne (3 płaty), połowa sosu bolońskiego, lasagne (3 płaty), sos beszamelowy, połowa starego parmezanu
  12. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. 
  13. Następnie zdejmij pokrywkę, zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 10 minut. 
  14. Podawaj od razu samodzielnie lub z ulubioną sałatką. 


Lasagne Przepis

Lasagne Przepis

Lasagne Przepis