LASAGNE Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.4)
Lasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla.
Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę smaku.


SKŁADNIKI

375 g sera mozzarella

9 szt. makaronu lasagne (płatów)

150 g pomidorów suszonych

cebula

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

300 ml przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów)

1 łyżka ziół prowansalskich

3 szt. liści laurowych

1 łyżka oliwy z oliwek

30 g masła

50 g mąki pszennej

250 ml mleka 2%

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
190
9,5%
Bialko
11,4g
7,6%
Weglow...
12,1g
6,1%
Tluszcze
10,6g
17,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę.
  3. Dodać mielone mięso, smażyć i mieszać rozdrabniając je na mniejsze kawałki.
  4. Po kilku minutach wlać przecier pomidorowy (lub rozdrobnione pomidory z puszki), dodać liście laurowe, zioła prowansalskie i pieprz.
  5. Całość podgrzewać około 5 minut często mieszając. Po zdjęciu z ognia doprawić jeszcze solą.
  6. Przystąpić do przygotowania sosu beszamelowego: roztopić w garnku masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. W innym naczyniu podgrzać mleko i połączyć z masłem i mąką. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek, po czym całość zdjąć z ognia.
  7. Płaty makaronu lasagne sparzyć wrzątkiem i zostawić chwilę aby trochę zmiękły.
  8. Mięso w sosie bolońskim, płaty makaronu lasagne i sos beszamelowy podzielić na trzy równe części.
  9. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a mozzarellę w plasterki. Oba te składniki podzielić na dwie części.
  10. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pierwszą warstwę mięsa, trzy płaty makaronu lasagne, następnie wyłożyć warstwę sosu beszamelowego, część suszonych pomidorów, warstwę mozzarelli, ponownie mięso, trzy płaty makaronu lasagne, sos beszamelowy i suszone pomidory, ponownie mięso, trzy płaty makaronu lasagne i sos beszamelowy. Na górze ułożyć plasterki mozzarelli.
  11. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w pozycji termoobieg na około 25-30 minut. 


Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami Przepis

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami Przepis

DODAJ KOMENTARZ