LIKIER BANANOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Oprócz chrustów, pączków i innych smakołyków, Karnawał to również czas pysznych koktajli, szczególnie tych z dodatkiem alkoholu :) Miłośnikom słodkich, gęstych likierów polecam likier bananowy. Ja przygotowałam taki na domówkę i muszę przyznać, że cieszył się powodzeniem.
Konsystencją przypomina nieco ajerkoniak. Nie dajcie się jednak zwieść - mimo pozornie delikatnego smaku ten likier kryje w sobie godną porcję wódki :)
Przepis pochodzi z bloga http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/


SKŁADNIKI

4 szt. bananów

4 szt. żółtek

1 szklanka cukru

400 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)

laska wanilii

500 ml wódki

PRZYGOTOWANIE

  1. Banany obierz, pokrój w kawałki i zmiksuj na gładki mus w robocie kuchennym.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę. 
  3. Cały czas miksując na małych obrotach dodaj zmiskowane banany, mleko i nasion z laski wanilii.
  4. Miksując dalej bardzo powoli stopniowo dolewaj wódkę.
  5. Gdy wszystkie składniki się połączą przelej likier do butelki i przechowuj w lodówce. 


Likier bananowy Przepis

Likier bananowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ