MAŚLANA TARTA Z JABŁKAMI Maślana tarta z jabłkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Tarty Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.83)18 Michał@MilionSmaków Jesień w kuchni to dla mnie przede wszystkim czas jabłek. Nie może więc zabraknąć również tarty. Jest to wariacja słynnej tarty Tatin o której smaku decydują jabłka, masło i cukier - w wersji szybszej i prostszej, ale nie mniej smacznej. A nawet więcej - wydaje mi się, że to najsmaczniejsza tarta jaką zrobiłem w tym roku. SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej100 g masła1 jajko2 łyżki cukru trzcinowegoNadzienie80 g masła5 łyżek białego cukru5 szt. jabłek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 195 9,7% Bialko 2,3g 1,5% Weglow... 23,2g 11,6% Tluszcze 10,3g 17,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 383 19,2% Bialko 4,5g 3% Weglow... 45,7g 22,8% Tluszcze 20,3g 33,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wsypać mąkę, dosypać cukier, dodać posiekane w kostkę zimne masło i wbić jajkoCiasto dobrze wyrobić aż powstanie twarda kulka (nie można wyrabiać za długo bo masło zrobi się ciepłe i miękkie od dłoni)Uformować kulkę i wstawić na 15 minut do lodówkiObrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w plasterkiDo miski lub dużego kubka włożyć masło i dosypać cukierUtrzeć masło z cukrem aż wyjdzie jednolita masa (cukier nie musi się rozpuścić w maśle, zrobi to w piekarniku)Wyjąć ciasto, nałożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i włożyć z powrotem do lodówki na 15 minutRozgrzać piekarnik do 180 stopni (dla termoobiegu, zwykły do 200)Na ciasto nałożyć masę z masła i cukruNa wierzch ułożyć plasterki jabłek tak żeby powstała spiralaPiec około 30 minutTarta najlepiej smakuje jeszcze ciepła gdy masło w nadzieniu jest lekko płynne.