MAŚLANA TARTA Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Jesień w kuchni to dla mnie przede wszystkim czas jabłek. Nie może więc zabraknąć również tarty. Jest to wariacja słynnej tarty Tatin o której smaku decydują jabłka, masło i cukier - w wersji szybszej i prostszej, ale nie mniej smacznej. A nawet więcej - wydaje mi się, że to najsmaczniejsza tarta jaką zrobiłem w tym roku.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

jajko

2 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie

80 g masła

5 łyżek białego cukru

5 szt. jabłek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
195
9,7%
Bialko
2,3g
1,5%
Weglow...
23,2g
11,6%
Tluszcze
10,3g
17,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wsypać mąkę, dosypać cukier, dodać posiekane w kostkę zimne masło i wbić jajko
  2. Ciasto dobrze wyrobić aż powstanie twarda kulka (nie można wyrabiać za długo bo masło zrobi się ciepłe i miękkie od dłoni)
  3. Uformować kulkę i wstawić na 15 minut do lodówki
  4. Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić je w plasterki
  5. Do miski lub dużego kubka włożyć masło i dosypać cukier
  6. Utrzeć masło z cukrem aż wyjdzie jednolita masa (cukier nie musi się rozpuścić w maśle, zrobi to w piekarniku)
  7. Wyjąć ciasto, nałożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem i włożyć z powrotem do lodówki na 15 minut
  8. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (dla termoobiegu, zwykły do 200)
  9. Na ciasto nałożyć masę z masła i cukru
  10. Na wierzch ułożyć plasterki jabłek tak żeby powstała spirala
  11. Piec około 30 minut
Tarta najlepiej smakuje jeszcze ciepła gdy masło w nadzieniu jest lekko płynne.


Maślana tarta z jabłkami Przepis

Maślana tarta z jabłkami Przepis

Maślana tarta z jabłkami Przepis