MAKARON ALL ARRABBIATA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Arrabbiata znaczy po włosku wściekły i nazwa dobrze oddaje charakter tego dania. Jest popularny głównie na Sycylii i tak jak inne rdzennie włoskie dania jest prosty, szybki i składa się zaledwie z kilku składników.
Tworzy go sos pomidorowy ze sporym dodatkiem ostrej papryczki. Niestety nie udało mi się kupić włoskiej ostrej papryczki, więc w przepisie jest inna. Makaron zmieniłem na inny ze względów estetycznych. Też jest smaczny ale wygląda ciekawiej ;)


SKŁADNIKI

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku świeżego

papryka Cayenne

1 opakowanie pomidorów w puszce

0,30 łyżeczki soli

3 łyżki sera parmezanu

100 g makaronu penne (rurki) (ja tym razem zastąpiłem makaronem szpinakowym)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
152
7,6%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
17,6g
8,8%
Tluszcze
7,3g
12,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej oliwę na patelni
  2. Wrzuć posiekane: czosnek i papryczkę
  3. Smaż około minuty aż będzie wyraźnie czuć zapach czosnku
  4. Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną a sos będzie dość gęsty (około 10 minut)
  5. Dopraw solą
  6. Podawaj z tartym parmezanem do posypania


Makaron all Arrabbiata Przepis

Makaron all Arrabbiata Przepis

DODAJ KOMENTARZ