MAKARON FARFALLE Z ŁOSOSIEM W KREMOWYM SOSIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.07)
Makaron farfalle czy też popularne w Polsce kokardki dobrze komponują się z gęstymi sosami. Dodajmy do tego wędzonego łososia i silną nutę kaparów a wyjdzie nam pyszne danie o wyrazistym smaku.


SKŁADNIKI

150 g makaronu farfalle (kokardki)

100 g łososia wędzonego

2 łyżki kaparów

pół czerwonej papryki

cebula

1 szklanka pomidorów w puszce

1 ząbek czosnku świeżego

oliwa z oliwek (do smażenia)

pół szklanki śmietany kremówki 36%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
136
6,8%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
15,8g
7,9%
Tluszcze
5,8g
9,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  2. Drobno posiekaj czosnek i cebulę
  3. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj posiekane warzywa
  4. Jak się podsmażą i będą złote dodaj pokrojoną w kostkę paprykę
  5. Po dwóch minutach dodaj posiekane pomidory z puszki i kapary
  6. Podgrzej mieszając około 5 minut
  7. Dodaj śmietanę i doprowadź do wrzenia
  8. Pokrój łososia w kawałki na jeden kęs i dodaj do sosu
  9. Wymieszaj
  10. Włóż makaron na talerz i polej sosem


Makaron farfalle z łososiem w kremowym sosie Przepis

Makaron farfalle z łososiem w kremowym sosie Przepis

DODAJ KOMENTARZ