MAKARON PENNE ALLA CARBONARA Z POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
To jedno z moich klasycznych dań przygotowywanych na urlopie. Wymaga naprawdę niewielu składników i minimum pracy a smakuje bardzo włosko i wakacyjnie. W wersji light boczek można zamienić na chudą szynkę ale po co?


SKŁADNIKI

250 g makaronu penne (rurki)

cebula

2 plasterki wędzonego boczku

2 ząbki czosnku świeżego

100 ml śmietany 12%

pomidor (nieduży)

pieprz czarny mielony

ser parmezan

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
6g
4%
Weglow...
29,8g
14,9%
Tluszcze
3,6g
6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną cebulę.
  3. Dodaj drobno pokrojony boczek.
  4. Gdy boczek lekko się przyrumieni dodaj pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.
  5. Po minucie dolej śmietanę i wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw pieprzem. Smaż aż sos nieco zgęstnieje.
  6. Na talerze wyłóż ugotowany makaron, polej go przygotowanym sosem i posyp startym parmezanem


Makaron penne alla carbonara z pomidorami Przepis

Makaron penne alla carbonara z pomidorami Przepis

DODAJ KOMENTARZ