MAKARON Z BROKUŁAMI I BOCZKIEM


KATEGORIE
Obiady
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.48)
Poniżej przepis na sprawdzoną mieszankę smaków, która nigdy się nie znudzi - brokuły, boczek, sos śmietanowy i makaron. Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na to właśnie połączenie. Polecam wykorzystać kolorowe świderki, które dodadzą daniu kolorystyki.


SKŁADNIKI

200 g makaronu fusilli (świderki) (najlepiej kolorowe)

250 g brokułów

75 g wędzonego boczku

szczypta soli

Sos

1 szklanka śmietany 18%

pół szklanki sera żółtego (startego)

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

szczypta mielonego pieprzu (świeżo zmielonego)

1 ząbek czosnku świeżego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
236
11,8%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
21,4g
10,7%
Tluszcze
13,7g
22,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuły umyj, podziel na różyczki i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj aż będą miękkie.
  2. W drugim garnku przygotuj osolony wrzątek i wrzuć do niego makaron. Gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  3. Boczek pokrój w drobne paseczki i podsmażaj na małej patelni aż się zarumieni.
  4. Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj łyżkę oliwy, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażaj przez minutę.
  5. Do dużej patelni z czosnkiem wlej szklankę śmietany, wymieszaj i zagotuj.
  6. Do śmietany dodaj pół szklanki startego żółtego sera i mieszaj aż ser się rozpuści. Gotuj sos aż trochę zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z podsmażonym wcześniej boczkiem.
  7. Na talerze wyłóż makaron i brokuły. Całość polej sosem i oprósz niewielką ilością świeżo startego pieprzu.


Makaron z brokułami i boczkiem Przepis

Makaron z brokułami i boczkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ