MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 1.25)
Szybki i prosty sposób na pełnowartościowe danie z makaronem, najlepsze w sezonie letnim, kiedy nie mamy czasu lub ochoty na długotrwałe "stanie przy garach".


SKŁADNIKI

cukinia

2 szt. pomidorów

300 g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego (lub kolorowego)

300 g przecieru pomidorowego

cebula

1 łyżka oleju roślinnego

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

ser parmezan (opcjonalnie)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
103
5,1%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
20,2g
10,1%
Tluszcze
1,2g
2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię pokroić w kostkę i posolić. Lekko podgotować na parze aby zmiękła.
  2. Makaron ugotować al dente.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy.
  4. Po kilku minutach dodać pokrojone pomidory oraz miękką cukinię.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  6. Połączyć z makaronem i posypać parmezanem.


Makaron z cukinią i pomidorami Przepis

Makaron z cukinią i pomidorami Przepis

Makaron z cukinią i pomidorami Przepis

DODAJ KOMENTARZ