MAKARON Z WOKA Z WARZYWAMI W SOSIE OSTRYGOWO-OSTRYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tym razem połączenie świeżych warzyw przygotowanych na chrupko w gorącym woku z dodatkiem doskonałego połączenia sosów: ostrygowego i ostrego. Do tego dodajemy makaron, żeby danie było sycące i jeszcze smaczniejsze.


SKŁADNIKI

marchewka

cebula

pół czerwonej papryki

2 szt. ziemniaków

1 szklanka makaronu Chow Mein

1 szklanka rukoli

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżka sosu rybnego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżka słodkiego sosu chili

1 łyżka sosu ostrygowego

¼ szklanki wody

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
103
5,1%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
11g
5,5%
Tluszcze
5,8g
9,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek przygotuj składniki.
  2. Ugotuj ziemniaki.
  3. Pokrój marchewkę w plasterki, a cebulę w pół plasterki.
  4. Paprykę i ziemniaki w dość sporą kostkę.
  5. Rozgrzej woka i wlej do niego 2 łyżki oleju arachidowego.
  6. Rozprowadź go po ściankach ruszając naczyniem.
  7. Zalej makaron wrzątkiem i odstaw na 4 minuty.
  8. Do woka wrzuć marchewkę i smaż około 4 minut mieszając.
  9. Dodaj cebulę i paprykę a po kolejnych 4 minutach ziemniaki.
  10. Smaż mieszając jeszcze minutę i dodaj makaron.
  11. Po chwili zacznij dodawać sosy: rybny, sojowy, słodki sos chilli i ostrygowy.
  12. Dodaj rukolę, wymieszaj i podawaj.


Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym Przepis

Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym Przepis

DODAJ KOMENTARZ