MAKARON ZE ŚWIEŻYM BOBEM I PARMEZANEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeszcze można go dostać na straganach - świeży bób - cenna bomba witaminowa. Jego specyficzny smak dobrze łączy się z daniami makaronowymi. Poniżej proponuję bardzo prosty wariant - ugotowany bób, zeszklona cebulka, czosnek i parmezan.
Generalnie bób staram się obierać ale gdy bardzo mi się spieszy - nie robię tego i też wychodzi smacznie :)


SKŁADNIKI

pół kg bobu

200 g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego (u mnie bezjajeczny)

2 szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

bazylia świeża

1 szklanka sera parmezanu (startego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
128
6,4%
Bialko
8,4g
5,6%
Weglow...
18,6g
9,3%
Tluszcze
2,6g
4,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W osolonej wodzie ugotuj bób do miękkości.
  2. Osobno ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja do szybkich obiadów wybieram makaron pełnoziarnisty bezjajeczny, który gotuje się tylko 5 minut. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojone cebule
  4. Dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze przez minutę. 
  5. Dodaj bób i podsmażaj przez chwilę wszystko razem (bób oczywiście możesz obrać jeżeli ci się chce ;) ).
  6. Na koniec wymieszaj zawartość patelni z makaronem, świeżą bazylią i startym parmezanem.
  7. Podawaj od razu.


Makaron ze świeżym bobem i parmezanem Przepis

Makaron ze świeżym bobem i parmezanem Przepis

DODAJ KOMENTARZ