MAKARONOWA SAŁATKA Z RZODKIEWKI I ROSZPONKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeśli lubicie rzodkiewkę to ta sałatka jest dla was. Prosta i szybka (wszystko da się zrobić w czasie gdy gotuje się makaron).
Ostra rzodkiewka połączona z sycącym makaronem oraz z roszponką dają świetną opcję na kolację, przekąskę lub dodatek - wybór należy do was ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

pół szklanki makaronu zielone liście

2 szklanki roszponki

1 opakowanie rzodkiewki

2 łyżki skórki cytrynowej

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

Sos

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

pół łyżeczki suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Makarony ugotuj wg opisu na opakowaniu, przelej wodą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Umyj roszponkę i wrzuć ją do miski a następnie dodaj makaron.
  3. Pokrój rzodkiewkę w plasterki i dodaj do sałatki.
  4. Dodaj sól, pieprz i skórkę z cytryny.
  5. Do miseczki wlej składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz bazylię.
  6. Dodaj sos do sałatki i całość dokładnie wymieszaj.


Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki Przepis

Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki Przepis

Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki Przepis

DODAJ KOMENTARZ