MASŁO SZAŁWIOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.11)
Niektórym szałwia kojarzy się tylko z "herbatką" do picia na gorąco. A szkoda, bo potrafi dodać aromatu wielu daniom - jak choćby zwykłemu masłu i w połączeniu stworzyć świetny dodatek do kanapek, grzanek a nawet ziemniaków czy mięs takich jak steki.


SKŁADNIKI

1 opakowanie masła

8 liści szałwii

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Pół kostki masła rozpuścić na patelnii
  2. Dodać porwane na kawałki liście szałwii
  3. Smażyć aż szałwia się lekko przyrumieni (na średnim ogniu, nie chcemy żeby masło się zbrązowiło)
  4. W małym garnku rozpuścić resztę masła i wymieszać z oliwą
  5. Dodać sól i zlać masło z kawałkami szałwii z patelni
  6. Dobrze wszystko wymieszać i po ostynięciu wstawić do lodówki do czasu aż z powrotem nabierze konsystencję normalnego masła


Masło szałwiowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ