MEKSYKAŃSKIE KASZOTTO Z INDYKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie popróbować z innymi rodzajami (lub mieszanką). Dzień przed gotowaniem zalewamy fasolę wodą i zostawiamy na noc. Aby przyspieszyć przygotowanie możecie użyć fasoli z puszki.


SKŁADNIKI

200 g fasoli czerwonej (suchej)

pierś z indyka (pojedyncza)

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka oleju roślinnego (do smażenia)

cebula

pół szklanki kaszy jęczmiennej (suchej)

1 łyżeczka suszonego oregano

1½ szklanki bulionu warzywnego

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

400 g pomidorów w puszce

1 szklanka kukurydzy konserwowej

2 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)

4 łyżki sera parmezanu (startego)

PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed gotowaniem zalej fasolę wodą (2x tyle wody co fasoli)  i odstaw na noc pod przykryciem. 
  2. Następnego dnia wlej wodę, fasolę dokładnie wypłucz i zalej świeżą wodą (znów 2x tyle co fasoli). Ugotuj do miękkości (ok. 30 minut). 
  3. Indyka pokrój w średniej wielkości kostkę i dopraw solą i pieprzem
  4. W międzyczasie w dużym garnku rozgrzej olej
  5. Do garnka wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz suchą kaszę jęczmienną. Smaż przez chwilę aż cebula się zeszkli. 
  6. Dodaj pokrojone mięso, dopraw oregano i podsmażaj aż mięso straci swój surowy wygląd.
  7. Całość zalej bulionem i dopraw wędzoną papryką. Gotuj ok. 10 minut. 
  8. Następnie dodaj ugotowaną, odsączoną fasolę, pomidory z puszki i kukurydzę. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez ok. 15 minut mieszając co jakiś czas. 
  9. W zależności od uzyskanej oraz oczekiwanej konsystencji możesz dodać więcej bulionu lub - jeżeli chcesz zagęścić danie - kilka łyżek mąki kukurydzianej
  10. Podawaj posypane startym parmezanem


Meksykańskie kaszotto z indykiem Przepis

Meksykańskie kaszotto z indykiem Przepis