MIĘTOWA PANNA COTTA Z SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Miętowa panna cotta z syropem klonowym to modyfikacja jednego z najbardziej znanych deserów kuchni włoskiej.
Do klasycznego smaku słodkiej śmietany i wanili dodałem syrop klonowy i orzeźwiającą nutkę świeżej mięty.
Dzięki użyciu blendera do wymieszania składników ta wersja panna cotty składa się z dwóch warstw - jednej o konsystencja kremowo-śmietanowego serka i drugiej - klasycznej panna cotty.


SKŁADNIKI

500 ml śmietany kremówki 36%

1½ łyżki cukru waniliowego

3 łyżki syropu klonowego

1½ łyżeczki żelatyny

10 liści mięty świeżej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
342
17,1%
Bialko
2,2g
1,4%
Weglow...
10,9g
5,4%
Tluszcze
32,3g
53,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Śmietanę wlej do miski
  2. Dodaj miętę i 3 łyżki syropu klonowego
  3. Miksuj kilkanaście sekund, na górze śmietana się lekko zetnie (a nie chcemy zrobić bitej śmietany)
  4. Przelej śmietanę do garnka i zagotuj
  5. Dodaj cukier i gotuj jeszcze 10 minut
  6. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje
  7. Dodaj do gotującej się śmietany i dobrze rozmieszaj
  8. Przelej do małych miseczek i wstaw do lodówki
  9. Najłatwiej wyjąć ciasto jeśli włoży się foremkę na około 5 sekund do gorącej wody a następnie odwrócić do góry dnem nad talerzem i lekko potrząsnąć
  10. Podawaj polane syropem klonowym i przystrojone liściem mięty


Miętowa panna cotta z syropem klonowym Przepis

Miętowa panna cotta z syropem klonowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ