MINI PIZZA Z SALAMI, CHILLI, BBQ I ŻÓŁTYM SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wariacja na temat pizzy. Nie dość, że mini to jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli.
Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka ;)


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

4 łyżki sosu barbeque

8 łyżek sera żółtego

papryka habanero

12 plasterków salami

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
464
23,2%
Bialko
11,1g
7,4%
Weglow...
32,7g
16,4%
Tluszcze
32,1g
53,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Połóż ciasto francuskie na blacie i potnij je na 8 równych kawałków (najlepiej kwadratowych)
  2. Złóż je delikatnie na pół (tak, żeby się nie skleiło)
  3. Teraz sklej krótsze boki, tak żeby powstała sakiewka
  4. Połóż ciasto tak, żeby zlepione boki celowały w górę i rozchyl środek
  5. Do środka włóż po pół łyżki sosu BBQ
  6. Ser żółty zetrzyj na tarce i wsyp po około 1 łyżkę do każdej mini pizzy
  7. Teraz drobno posiekaj papryczkę Habanero i równomiernie rozsyp ją do sakiewek
  8. Na koniec włóż po 1,5 plasterka salami
  9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  10. Wyłóż pizze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  11. Piecz około 15 minut w termoobiegu


Mini pizza z salami, chilli, BBQ i żółtym serem Przepis

Mini pizza z salami, chilli, BBQ i żółtym serem Przepis

DODAJ KOMENTARZ