MODRA KAPUSTA WINNA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.88)
Modra kapusta jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, głównie wołowiny, królika lub kaczki. Jest dość prosta w przygotowaniu ale klucz tkwi w dobrym doprawieniu. Ja do swoich ulubionych proporcji dochodziłam w kilku próbach.
Mój ulubiony wariant poniżej - czyli modra kapusta zasmażana z posmakiem octu balsamicznego i czerwonego wina.


SKŁADNIKI

1 kg kapusty modrej

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ksylitolu (ewentualnie cukru)

2 łyżki octu balsamicznego

pół szklanki wina czerwonego wytrawnego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
60
3%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
7,1g
3,5%
Tluszcze
2,7g
4,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę umyj i pokrój.
  2. W dużym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Dodaj modrą kapustę, dopraw łyżeczką soli, łyżeczką ksylitolu i 2 łyżkami octu balsamicznego.
  4. Całość wymieszaj i podsmażaj mieszając dość często.
  5. Kiedy płyn odparuje i kapusta zacznie się smażyć dolewaj po trochu czerwone wino - łącznie pół szklanki.
  6. Duś aż kapusta zmięknie często mieszając. Jeżeli zacznie się przysmażać dolej trochę wody.


Modra kapusta winna Przepis

DODAJ KOMENTARZ