MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MALINAMI I WIŚNIAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 5)
To dość klasyczne muffinki czekoladowe - proste i smaczne. Dzięki temu, że w składzie mają i maliny i wiśnie smakują świeżo i orzeźwiająco - bardzo dobrze pasuje do nich lekka kwaśność wiśni i słodkość malin (lepiej użyć dobrze dojrzałych).
Smacznego!


SKŁADNIKI

200 g wiśni

300 g malin

pół opakowania masła

2 szklanki mąki orkiszowej

1½ opakowania czekolady ciemnej 70-85%

2 szt. jajek

pół szklanki mleka 2%

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru trzcinowego

2 łyżki kakao ciemnego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
244
12,2%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
27,5g
13,7%
Tluszcze
12,2g
20,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od rozmrożenia wiśni - zamrożone oddadzą za dużo wody podczas pieczenia. (Jeśli masz świeże to wytnij z nich pestki)
  2. Rozpuść gorzką czekoladę z masłem w rondelku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak tylko się rozpuści zdejmij z palnika.
  3. Jak nieco ostygnie dodaj pozostałe składniki: jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj wiśnie i maliny i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do foremek do muffinek (pamiętaj, żeby zostawić trochę miejsca od góry, bo rosną w trakcie pieczenia)
  7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut w termoobiegu.


Muffinki czekoladowe z malinami i wiśniami Przepis

Muffinki czekoladowe z malinami i wiśniami Przepis

DODAJ KOMENTARZ