MUFLON PIECZONY W WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
W zasadzie każde mięso smakuje dobrze, jeśli przez kilka godzin pieczemy je powoli w winie. Przesiąka powoli aromatem wina i przypraw, nie wysusza się, więc staje się miękkie i kruche. Przy lekkim nakłuciu zaczyna rozpadać się wzdłuż włókien. To mój uubiony sposób na nietypowe mięsa, bo sprawdza się zawsze.
Muflon w smaku podobny jest najbardziej do baraniny z wyraźnym posmakiem dziczyzny - ot, taki charakterystyczny smak mięsa zwierząt, które nie są hodowane tylko biegają dziko po lesie.
Efekt był zdecydowanie lepszy niż się spodziewałem.


SKŁADNIKI

1 kg łopatki z muflona

3 łyżki masła

2 łyżeczki soli

2 szt. cebuli

2 szklanki wina czerwonego wytrawnego

1 szklanka bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

20 szt. jagód jałowca

10 szt. ziela angielskiego

2 opakowania koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozpuść masło
  2. Natrzyj łopatkę z muflona solą
  3. Cebulę pokrój w plasterki
  4. Podsmaż je na maśle aż się przyrumieni - tak po 3-4 minuty z każdej strony
  5. Wlej czerwone wino i bulion
  6. Wrzuć cebulę do garnka
  7. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie i jałowiec
  8. Dodaj rozmaryn
  9. Duś trzy i pół godziny obracając mięso co pół godziny
  10. Po 1,5 godziny dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę
  11. Przed podaniem pokrój mięso w około centrymetrowej grubości plastry


Muflon pieczony w winie Przepis

Muflon pieczony w winie Przepis

DODAJ KOMENTARZ