MUS TRUSKAWKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.15)
Sezon na truskawki trwa niestety bardzo krótki, więc trzeba z niego korzystać ile tylko się da.
Jedną z moich ulubionych rzeczy, które można zrobić z truskawek jest prosty mus. Nadaje się idealnie to wielu różnych dań, jak desery, ciasta czy placki ale jego dużą zaletą jest to, że można go zamrozić w kubeczkach i korzystać z niego w okresie zimowym, gdy nie ma dostępu do świeżych truskawek.


SKŁADNIKI

1 kg truskawek

4 łyżki cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
45
2,2%
Bialko
0,7g
0,4%
Weglow...
9,7g
4,8%
Tluszcze
0,4g
0,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj truskawki i obierz z szypułek
  2. Wrzuć je do blendera i zasyp cukrem
  3. Miksuj około 1,5 minuty tak, żeby w musie nie pływały kawałki truskawek
  4. Mus jest gotowy i można go podawać od razu
  5. Jeśli chcesz go zamrozić na zimę to przelej go do jednorazowych kubeczków i nakryj je folią aluminiową


Mus truskawkowy Przepis

Mus truskawkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ