MUSSAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.8)
Mussaka czyli grecka zapiekanka z bakłażanów z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego i pomidorów pod sosem śmietanowo-serowym.

Przepis pochodzi z książeczki kucharskiej Tupperware.


SKŁADNIKI

pół kg ziemniaków

bakłażan

400 g mięsa mielonego wieprzowego

3 szt. cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

350 g pomidorów

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szt. jajek

200 g śmietany 12%

200 g sera żółtego

sól

pieprz czarny mielony

oregano suszone

tymianek suszony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
5,2g
2,6%
Tluszcze
5,3g
8,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziemniaki ugotować, obrać i pokroić w plastry.
  2. Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, posolić i odstawić aby puściły sok. Następnie osuszyć i podsmażyć na oliwie.
  3. Mięso mielone podsmażyć, dodać posiekane cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Krótko poddusić, po czym dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony na kawałki jeden pomidor.
  5. Doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, gotować przez około 10-15 minut.
  6. Resztę pomidorów pokroić w plastry.
  7. W naczyniu żaroodpornym układać na zmianę warstwami plastry ziemniaków, bakłażanów, sos z mielonego mięsa i plastry pomidorów.
  8. Na koniec dobrze wymieszać jajka, śmietanę oraz starty żółty ser i polać nim mussakę.
  9. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 190 stopni C w pozycji ogrzewanie góra-dół.


Mussaka Przepis

Mussaka Przepis

Mussaka Przepis

Mussaka Przepis

DODAJ KOMENTARZ