NALEŚNIKI GRYCZANE Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Naleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie.


SKŁADNIKI

Farsz

brokuł

200 ml śmietany 12%

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

natka pietruszki

80 g sera camembert

100 g sera rokpol

Ciasto

2 szklanki mąki gryczanej

4 szt. jajek

400 ml wody

400 ml mleka owsianego

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
107
5,4%
Bialko
4,8g
3,2%
Weglow...
12g
6%
Tluszcze
4,6g
7,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. W garnuszku wymieszaj śmietanę i sery. Podrzej a następnie gotuj na małym ogniu aż sery nieco się roztopią a sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem, słodką papryką i natką pietruszki
  3. W misce dokładnie wymieszaj mąkę gryczaną, jajka, wodę, mleko owsiane i sól
  4. Z przygotowanego ciasta smaż cienkie naleśniki. 
  5. Sos serowy wymieszaj z ugotowanymi brokułami.
  6. Naleśniki nadziewaj farszem i podawaj od razu na ciepło. 


Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym Przepis

Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ