NALEWKA JARZĘBINOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.59)
Znudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce.
Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny smak - słodki z wyraźną nutą goryczy. Nietypowa, ciekawa i bardzo zdrowa ;)


SKŁADNIKI

pół kg jarzębiny

1 szklanka spirytusu

1 szklanka brandy

pół szklanki cukru

0,70 l wódki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
267
13,4%
Bialko
0g
0%
Weglow...
6,3g
3,2%
Tluszcze
0g
0%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zamroż jarzębinę a następnie rozmroź ją powoli wkładając do lodówki po wyjęciu z zamrażarki
  2. Wrzuć ją do odpowiednio dużego słoika albo baniaka
  3. Wlej spirytus i brandy
  4. Wsyp cukier
  5. Wymieszaj i odstaw na miesiąc
  6. Zlej alkohol i zostaw
  7. Do jarzębiny wlej wódkę
  8. Odstaw na tydzień
  9. Zlej alkohol z jarzębiny i połącz z tym zlanym wcześniej
  10. Dodaj szklankę wody i dobrze wymieszaj
  11. Rozlej do butelek


Nalewka jarzębinowa Przepis

Nalewka jarzębinowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ