NALEWKA Z MIĘTY POMARAŃCZOWEJ


KATEGORIE
Napoje i drinki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Nalewka z mięty pomarańczowej to był eksperyment. Mięta pomarańczowa smakuje nieco inaczej niż klasyczna mięta pieprzowa. Mimo to nalewka w smaku wyszła bardzo, bardzo podobna. Nazwa jednak zobowiązuje do tego, żeby postarać się uzyskać inny smak. Stąd też w kolejnej wersji pojawił się dodatek skórki pomarańczowej - mały, bo jednak to ma być nalewka miętowa, ale wystarczająco duży by dać posmak cytrusów.
Ostatecznie powstał przepis na nalewkę z mięty pomarańczowej, która smakuje tak jak sugeruje to nazwa ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki świeżej mięty pomarańczowej

¼ kg cukru

pół l spirytusu

pół l wody

2 łyżki skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE

  1. Zasyp liście mięty cukrem i odstaw na 3 dni.
  2. Wlej do nich spirytus i wodę (w tych proporcjach uzyskujemy nalepsze stężenie alkoholu do nalewek).
  3. Dodaj skórkę pomarańczową.
  4. Odstaw na trzy tygodnie do ciemnego miejsca (wstrząsaj od czasu do czasu, żeby alkohol dotarł do każdej części roślin).
  5. Przelej do butelek przez gazę (lub filtr do kawy), żeby osiągnąć klarowną nalewkę.
  6. Odstaw ponownie w ciemne miejsce - najlepiej na więcej niż 3 tygodnie.


Nalewka z mięty pomarańczowej Przepis

DODAJ KOMENTARZ