OMLET BISZKOPTOWY Z BIAŁEK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
W sezonie świeżych polskich owoców na moim stole często goszczą puszyste omlety biszkoptowe. Najczęściej z malinami, jagodami czy truskawkami podane z różnymi sosami czekoladowymi.
Dziś wersja odchudzona, bo ze zmniejszoną ilością mąki i bez żółtek, oraz z karmelizowanymi jabłkami. Pyszny jesienny smak.


SKŁADNIKI

Ciasto

4 szt. białek jajek

szczypta soli

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżki mąki pszennej

Nadzienie

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka cukru trzcinowego

2 szt. jabłek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
101
5,1%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
12,2g
6,1%
Tluszcze
4,3g
7,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli (w połowie ubijania dodaj cukier)
  2. Zmniejsz obroty miksera i dosyp mąkę
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni (u mnie o średnicy 24 cm)
  4. Wlej połowę masy i przykryj pokrywką
  5. Po około 4 minutach omlet powinien być już ścięty lekko od góry a po podniesieniu pokrywki będzie słychać lekkie skwierdzenie
  6. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty
  7. W między czasie na drugiej patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojone w kostkę jabłka
  8. Smaż często mieszając około 3 minut aż puszczą soki
  9. Dodaj łyżkę cukru trzcinowego
  10. Poczekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać i smaż potem około 8 minut często mieszając
  11. Przełóż omlety na talerze i ułóż na nich jabłka


Omlet biszkoptowy z białek z karmelizowanymi jabłkami Przepis

Omlet biszkoptowy z białek z karmelizowanymi jabłkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ