OSTRO - SŁODKI SOS MANGO Z HABANERO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.13)
Mango i habanero to dość klasyczne i popularne połączenie przy komponowaniu ostrych sosów.
Dodatek cukru trzcinowego sprawia, że najpierw czujemy wyraźny smak mango, który przechodzi w słodycz pochodzącą z cukru a za chwilę następuje ukłucie ostrości habanero pozostawiając po sobie delikatny owocowy posmak charakterystyczny dla tej papryczki.
Według mnie to jeden z lepszych sosów słodkich i jednocześnie ostrych, który nadaje się do doprawiania różnych dań ale też do kanapek czy przekąsek.


SKŁADNIKI

2 szt. mango

6 szt. papryki habanero

1 łyżeczka przyprawy curry

6 łyżeczek cukru trzcinowego

2 łyżki octu balsamicznego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
67
3,3%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
15g
7,5%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Proporcje składników powinny wyglądać mniej więcej tak:
  2. Mango obierz i pokrój w kostkę
  3. Paprykę habanero przekrój na pół i wydłub gniazda nasienne (jeśli nie robisz tego często to może warto rozważyć rękawiczki)
  4. Do blendera wlej pół szklanki wody
  5. Wrzuć habanero i kostki mango
  6. Dodaj ocet i cukier
  7. Zmiksuj na gładką masę (około 1,5 minuty)
  8. Wlej masę na patelnię i smaż na delikatnym ogniu
  9. Sos powinnien być gęsty, ale dalej lekko płynny. Po nabraniu na łyżeczkę i położeniu jej na stole nie powinien sam z niej spływać
  10. Sos nadaje się do konsumpcji od razu ale można też wyparzyć słoiczki i wlać do nich gorący sos. Wtedy trzeba je postawić na noc na nakrętce i okręcić ręcznikiem.
  11. Można go przechowywać parę miesięcy dopóki słoik nie zostanie otwarty


Ostro - słodki sos mango z habanero Przepis

Ostro - słodki sos mango z habanero Przepis

DODAJ KOMENTARZ