OSTRY ŻÓŁTY SOS CHILLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Żółty i prosty. Ten sos to podstawowy ostry sos prawie z samych papryk, który świetnie nadaje się do wzmacniania smaku kanapek, obiadów, a nawet innych sosów.
Jest dość wydajny, dlatego nie trzeba robić go dużo. Z drugiej strony w lodówce może wytrzymać otwarty nawet i kilka tygodni, więc jeśli planujemy go używać regularnie to nic nie stoi na przeszkodzie żeby jednak przygotować sobie aż kilka słoiczków ;)


SKŁADNIKI

100 g papryki habanero

papryka Bell żółta

¼ szklanki octu spirytusowego

pół szklanki wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
30
1,5%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
5,8g
2,9%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój żółtą paprykę w kostkę
  2. Z papryki habanero wyjmij nasionka (z nimi sos byłby ostrzejrzy, ale mniej jednorodny)
  3. Wrzuć do blendera kawałki papryki i wlej ocet i wodę
  4. Zmiksuj na gładką masę i wylej na patelnię
  5. Smaż często mieszając, aż odparuje i zacznie gęstnieć (około 20 minut)
  6. Rozprowadź w jednej czwartej szklanki ciepłej wody łyżkę mąki ziemniaczanej i wlej na patelnię
  7. Dokładnie rozmieszaj
  8. Zagotuj i przelej do wyparzonych słoików lub butelek (chyba, że chcesz go zużyć od razu)
  9. Otwarty wytrzyma w lodówce nawet dwa tygodnie


Ostry żółty sos chilli Przepis

Ostry żółty sos chilli Przepis

DODAJ KOMENTARZ