OWOCE ZAPIEKANE POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Deser idealny w sezonie owocowym. Połączenie świeżych, kwaskowych czerwonych porzeczek i jagód oraz truskawek ze słodką bezą to istne niebo w gębie. Rozpływająca się w ustach kompozycja, w szczególności konsumowana na ciepło, sprawia, że mamy ochotę zatrzymać się w szalonym tempie dnia codziennego, usiąść gdzieś na chwilkę i pomarzyć...


SKŁADNIKI

70 g jagód

50 g czerwonych porzeczek

80 g truskawek

białko jajka

50 g białego cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
102
5,1%
Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyć i ponakładać do kokilek (moje były o średnicy około 8-9 cm).
  2. Białko ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając aż piana będzie lśniąca.
  3. Wyłożyć bezę na owoce i piec w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg przez około 25 minut.
  4. Najlepiej podawać na ciepło.


Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis

Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis

Owoce zapiekane pod bezową pierzynką Przepis

DODAJ KOMENTARZ