PASTA JAJECZNA Z AWOKADO I SZCZYPIORKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Pasty jajeczne są jednym z moich ulubionych dodatków do kanapek. Kawałki świeżej bagietki podane z taką pastą przygotowuję często, gdy przychodzą goście - znikają błyskawicznie.
W tej paście wykorzystałam moje ulubione połączenie czyli ugotowane jajka i awokado. Ostrości dodaje cebulka i szczypiorek.


SKŁADNIKI

6 szt. jajek

2 szt. awokado

3 łyżki soku z cytryny

cebula (mała)

100 g sera żółtego (wędzonego)

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
148
7,4%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
4,9g
2,5%
Tluszcze
11,5g
19,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 minut). Po ugotowaniu przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek. 
  2. Awokado przetnij na połówki, wydrąż pestkę i łyżeczką wybierz miąższ ze środka. 
  3. Do robota kuchennego wrzuć ugotowane jajka, miąższ z awokado, sok z cytryny, cebulę, wędzony żółty ser, majonez i jogurt grecki. Całość zmiksuj do konsystencji pasty. 
  4. Dopraw solą i pieprzem


Pasta jajeczna z awokado i szczypiorkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ