PASZTET PROWANSALSKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 20
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pasztet przygotować możemy nie tylko z mięsa. Również wegetarianie mają w tej kwestii spore pole do popisu.
Mój pasztet prowansalski składa się z całej gamy zdrowych składników, takich jak soczewica, kapusta czy seler. Doskonały dodatek do świeżego, razowego chleba jak również jako samodzielna przekąska. Nadaje się również do mrożenia.
Nastawcie się jednak, że do jego przygotowania będziecie potrzebowali sporo czasu.


SKŁADNIKI

250 g suchej zielonej soczewicy

3 szt. ziemniaków

seler

250 g białej kapusty

100 g ryżu białego

2 szt. cebuli

4 szt. jajek

10 szt. orzechów włoskich

50 g masła

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

papryka słodka mielona

czosnek mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
126
6,3%
Bialko
8,9g
5,9%
Weglow...
14,2g
7,1%
Tluszcze
5g
8,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed pieczeniem zalej soczewicę wodą i zostaw na noc. 
  2. Następnego dnia odlej wodę i wypłucz soczewicę w świeżej. 
  3. Seler i ziemniaki ugotuj w mundurkach. 
  4. Kapustę poszatkuj i ugotuj do miękkości. 
  5. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  6. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle.
  7. Orzechy włoskie drobno posiekaj i dodaj do soczewicy
  8. Seler i ziemniaki obierz. 
  9. Soczewicę z orzechami, seler, ziemniaki, kapustę i ryż zmiel w maszynce do mięsa (to potrzebne będzie trochę cierpliwości...)
  10. Do masy dodaj cebule i żółtka.
  11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. 
  12. Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  13. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy. 
  14. Pasztet dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Ilość i proporcje dopasuje do swoich preferencji - ja dałam dość dużo przypraw żeby pasztet miał wyrazisty smak. 
  15. Pasztet przełóż do formy, wyrównaj łyżką i piecz przez ok. godzinę. 


Pasztet prowansalski Przepis

DODAJ KOMENTARZ