PERLICZKA PIECZONA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JABLKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 110 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
To przepis, który dostałem dawno temu i długo czekał w kolejce do zrobienia. Czekał na dobry dzień ;)
Perliczka to delikatne, kruche mięso. Świetnie komponuje się ze smakiem świeżych jabłek, tymianku i wytrawnego wina. Dla mnie to danie na wyjątkowe okazje.


SKŁADNIKI

perliczka

pół szklanki wina białego wytrawnego

jabłko

pół szklanki suszonej żurawiny

3 plasterki szynki dojrzewającej (np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej)

1 łyżka majeranku

1 łyżka świeżego tymianku

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Perliczkę umyć a następnie osuszyć
  2. Lekko posmarować oliwą (najlepiej pędzelkiem)
  3. Natrzeć solą i pieprzem (powinien dobrze przykleić się do oliwy)
  4. Jabłko obrać i pokroić w kostkę
  5. Wymieszać żurawinę, jabłko, majeranek i tymianek
  6. Lekko natrzeć perliczkę w środku solą i pieprzem a następnie faszerować jabłkiem z żurawiną
  7. Zaszyć albo zabezpieczyć wykałaczką perliczkę tak żeby nadzienie nie wypadło podczas pieczenia (ja preferuję ten drugi sposób)
  8. Owinąć perliczkę szynką i przyczepić ją do mięsa wykałaczkami (żeby nie odpadło podczas pieczenia)
  9. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wlać na dno wino
  10. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni między 80 a 90 minut w termoobiegu
  11. Co około 20 minut perliczkę trzeba polać lub posmarować pędzelkiem sosem który się z niej wytopił
  12. Warto sprawdzać czy danie nie jest gotowe już około 20 minut przed podanym czasem pieczenia - najlepiej wbić w mięso wykałaczkę - powinna lekko wchodzić po przebiciu się przez chrupiącą skórkę
  13. Szynka parmeńska może się całkiem wysuszyć, nie trzeba się tym przejmować - jest tutaj po to, żeby oddać aromat perliczce - samą szynkę można zjeść na koniec jako chipsy o smaku szynki ;)


Perliczka pieczona z szynką parmeńską i jablkami Przepis

Perliczka pieczona z szynką parmeńską i jablkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ