PERLICZKA Z GRUSZKAMI W WINIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 140 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Ten szlachetny gatunek drobiu królował niegdyś w czasach kuchni staropolskiej. Później nieco zapomniany dziś triumfalnie wraca na nasze stoły, dzięki czemu znów zachwyca nas smak delikatnego mięsa z akcentem dziczyzny.
Pyszna perliczka z gruszkami pieczona w czerwonym winie to doskonała propozycja na uroczysty obiad, jednocześnie lekka i zdrowa - z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka. A po zjedzeniu pozostaje w myślach niezapomniany smak duszonych w winie gruszek...


SKŁADNIKI

perliczka

gruszka świeża

200 ml wina czerwonego wytrawnego

100 ml bulionu warzywnego

1 łyżka masła

tymianek świeży

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
133
6,7%
Bialko
16,8g
11,2%
Weglow...
2,1g
1%
Tluszcze
5,1g
8,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Perliczkę dokładnie myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
  2. Mięso nacieramy od wewnątrz solą i pieprzem, wkładamy łyżkę masła i kilka gałązek świeżego tymianku. Spinamy otwór wykałaczką żeby masło nie wypłynęło podczas pieczenia.
  3. W szklance mieszamy 100 ml czerwonego wytrawnego wina i 100 ml bulionu.
  4. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i podlewamy winem wymieszanym z bulionem.
  5. Danie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).
  6. Co 20 minut mięso smarujemy powstałym w naczyniu sosem przy użyciu silikonowego pędzelka - to ważne żeby nie było zbyt suche.
  7. Co pół godziny podlewamy delikatnie czerwonym winem (łącznie 100 ml).
  8. Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia układamy w naczyniu pokrojoną w kawałki gruszkę. 
  9. Po 2 godzinach pieczenia wykładamy na talerze podlewając sosem z naczynia.

Smacznego!


Perliczka z gruszkami w winie Przepis

Perliczka z gruszkami w winie Przepis

Perliczka z gruszkami w winie Przepis

Perliczka z gruszkami w winie Przepis

DODAJ KOMENTARZ