PIDE Z MIĘSEM MIELONYM


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.67)
Pide to tureckie danie, które bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Oba dania to drożdżowe ciasto uformowane na charakterystyczny kształt łódki.
Pide występuje w wielu postaciach z wieloma różnymi nadzieniami. Dziś na blogu wersja z mięsem mielonym, aromatyczna i sycąca, czyli tak zwane pide kıymalı.


SKŁADNIKI

Ciasto

15 g drożdży

pół łyżeczki cukru

100 ml wody

230 g mąki pszennej

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

Nadzienie

pomidor

pół czerwonej papryki

cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

pół łyżeczki czarnuszki

pół łyżeczki tymianku suszonego

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

300 g mięsa mielonego wieprzowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozkursz drożdże do kubeczka
  2. Wsyp cukier i zalej je wodą
  3. Dokładnie wymieszaj aż się rozpuszczą
  4. Wsyp do miski mąkę i sól
  5. Dodaj jogurt, oliwę oraz rozpuszczone drożdże
  6. Wyrabiaj ciasto przez 5 minut aż będzie jednolite
  7. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia
  8. Pokrój pomidora, paprykę i cebulę w drobną kostkę
  9. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć mięso mielone
  10. Podsmażaj około 3 minut i dodaj pokrojone warzywa
  11. Dodaj czarnuszkę, tymianek, kumin i chilli
  12. Smaż aż mięso będzie lekko przyrumienione (około 5 minut)
  13. Rozpłaszcz ciasto na blacie i przetnij na dwa równe prostokąty
  14. Sklej krótsze końce tak, zeby powstały łódki i nadziej je mięsem
  15. Wstaw je do piekarnika nagrzanego to 250 stopni i piecz około 15 minut w termoobiegu
  16. Podawaj z jogurtem naturalnym lub sostem tzatziki


Pide z mięsem mielonym Przepis

Pide z mięsem mielonym Przepis

DODAJ KOMENTARZ