PIE Z WOŁOWINĄ I CIEMNYM PIWEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wołowina jest bardzo wdzięcznym materiałem do wszelkich gulaszy. Podduszona z warzywami i alkoholem staje się cudownie miękka i soczysta. W tym przepisie zamiast standardowego wina wykorzystałam ciemne piwo co okazało się być udanym wyborem.
Sposób podania to dobry przykład na to, jak standardową z pozoru potrawę można podać w naprawdę ciekawy sposób. Taki obiadek zapieczony pod francuskim ciastem zjadłam naprawdę z dużą przyjemnością.
Pomysł pochodzi z kukbuka.


SKŁADNIKI

1 kg wołowiny (na gulasz)

2 opakowania ciasta francuskiego

500 ml piwa ciemnego

2 szt. marchewek

cebula

pietruszka

2 szt. selera naciowego (łodygi)

5 ząbków czosnku świeżego

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki pszennej

2 szt. liści laurowych

3 szt. rozmarynu świeżego (gałązki)

1 łyżeczka tymianku suszonego

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Wołowinę umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy. Smaż przez chwilę mieszając aż mięso straci swój surowy wygląd. 
  3. Mięso przełóż na talerz.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni. 
  5. Na patelnię wrzuć pokrojone warzywa i smaż na małym ogniu.
  6. Gdy zaczną się rumienić oprósz je mąką, dodaj koncentrat pomidory i wołowinę.
  7. Danie zalej ciemnym piwem, dodaj przyprawy i zagotuj. 
  8. Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj, wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5-2 h aż mięso i warzywa będą miękkie.
  9. Po upieczeniu danie przekładamy do mniejszych naczynek do zapiekania. 
  10. Każde naczynko przykrywamy wykrojonym na jego wymiar płatem ciasta francuskiego (może być złożone podwójnie).
  11. Naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut. 


Pie z wołowiną i ciemnym piwem Przepis

Pie z wołowiną i ciemnym piwem Przepis

Pie z wołowiną i ciemnym piwem Przepis

DODAJ KOMENTARZ