PIECZEŃ Z DZIKA W SOSIE WINNYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 180 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.3)
Dzik to doskonałe mięso, które rozpływa się w ustach. Wymaga sporo czasu, ale za to niewiele pracy.
Warto zaplanować sobie to danie na weekend lub wolny dzień w naszym kalendarzu - naprawdę warto.


SKŁADNIKI

400 g mięsa z dzika (tutaj szynka)

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

sól

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

6 szt. ziela angielskiego

12 szt. jagód jałowca

koncentrat pomidorowy (standardowego małego)

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
132
6,6%
Bialko
9,6g
6,4%
Weglow...
5,5g
2,7%
Tluszcze
5,6g
9,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło w garnku
  2. Mięso natrzyj solą i oprósz mąką ze wszystkich stron
  3. Połóż na maśle i obsmaż z każdej strony aż się przyrumieni (tak z 3 - 4 minuty z każdej strony)
  4. Wlej szklankę wina i szklankę wody
  5. Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do mięsa
  6. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek
  7. Dodaj ziele angielskie i jałowiec
  8. Duś pod przykryciem około godziny
  9. Przewróć mięso na drugą stronę
  10. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę i cukier
  11. Duś 1,5 godziny co pół godziny obracając mięso
  12. To czy mięso jest gotowe najlepiej sprawdzić widelcem - jak będzie łatwo się wbijał a mięso będzie się wtedy rozpadać wzdłuż włókien to znaczy że jest idealne
  13. Podawaj pokrojone w plastry z sosem który powstał podczas pieczenia w garnku (razem z fragmentami cebuli)
  14. Świetnie się komponuje z ziemniakami i fasolką szparagową


Pieczeń z dzika w sosie winnym Przepis

Pieczeń z dzika w sosie winnym Przepis

Pieczeń z dzika w sosie winnym Przepis

DODAJ KOMENTARZ