PIECZONA PAPRYKA NADZIEWANA RYŻEM, PIECZARKAMI I PARMEZANEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.89)
W mojej kuchni pieczona papryka pojawia się zazwyczaj nadziewana mięsem mielonym z różnymi dodatkami.
Tym razem czas na wersję wegetariańską ;)
Papryka została nadziana mieszanką ugotowanego ryżu i pieczarek. Wszystko przesycone jest delikatnym smakiem parmezanu i wzmocnione małą ilością przypraw.


SKŁADNIKI

0,40 kg pieczarek

1 łyżka masła

100 g ryżu białego

100 g sera parmezanu

2 szt. jajek

4 szt. natki pietruszki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

4 szt. czerwonej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach
  2. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pieczarki
  3. Podsmażaj aż odparuje woda
  4. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
  5. Przełóż ryż do miski
  6. Zetrzyj do niego parmezan na małej tarce
  7. Wbij jajka
  8. Dodaj pieczarki i posiekaną natkę pietruszki
  9. Dopraw solą i pieprzem
  10. Odetnij górę od papryk i włóż do nich farsz
  11. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego tak żeby przykryła dno
  12. Włóż papryki i zakryj naczynie
  13. Piecz godzinę i dwadzieścia minut w termoobiegu w temperaturze 200 stopni


Pieczona papryka nadziewana ryżem, pieczarkami i parmezanem Przepis

Pieczona papryka nadziewana ryżem, pieczarkami i parmezanem Przepis

DODAJ KOMENTARZ