PIECZONE KWIATY CUKINII Z NADZIENIEM SEROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Pieczone kwiaty cukinii są ostatnio bardzo popularne w restauracjach i na blogach kulinarnych. To jedno z zapomnianych dań, które jadło się w Polsce wiele lat temu a później zniknęło z naszych stołów.
W tym przepisie kwiaty będą upieczone na chrupiąco i wypełnione nadzieniem serowym. Dobre jako przekąska lub dodatek do głównego dania.


SKŁADNIKI

6 szt. kwiatów cukinii

pół cebuli czerwonej

1 łyżeczka masła

1 opakowanie serka Philadelphia

jajko

¼ szklanki sera parmezanu (startego)

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 łyżka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle klarowanym.
  2. Przerzuć ją do miski i wymieszaj z serkiem, jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem.
  3. Delikatnie rozchyl kwiaty i wyjmij z nich pręciki (najlepiej palcami, trzeba tylko uważać, żeby kwiaty się nie porwały).
  4. Włóż nadzienie do kwiatów - według mnie najwygodniej przez rękaw cukierniczy.
  5. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
  6. PIecz około 20 minut w 200 stopniach w termoobiegu.


Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym Przepis

Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ