PIECZONE PIEROGI Z DYNIĄ, RICOTTĄ I SOSEM BAZYLIOWYM


KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Uwielbiam pierogi - co pewnie widać na tym blogu ;) Głownie robię te klasyczne, w miękkim delikatnym cieście, krótko gotowane w wodzie z olejem i solą.
Czasem jednak mam ochotę na większe, bardziej sycące pierogi w cieście drożdżowym - pieczone w piekarniku. Dziś wersja z dynią w nieco azjatyckiej odsłonie - dla mnie pyszne!


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1 szklanka mąki pszennej

10 g drożdży

pół szklanki wody

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy z oliwek

jajko (do posmarowania)

Nadzienie

350 g dyni

pół anyżu

3 szt. goździków

1 łyżka świeżego imbiru

150 g sera ricotta

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sos

pół szklanki świeżej bazylii

4 łyżki oliwy truflowej

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
169
8,5%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
18,1g
9%
Tluszcze
8g
13,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Potnij dynię w grube paski i połóż ją skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut w termoobiegu i odstaw do ostygnięcia (ten punkt można zrobić nawet dzień wcześniej)
  3. Rozpuść drożdże w letniej wodzie i dodaj do nich cukier.
  4. Dobrze wymieszaj.
  5. Do miski wsyp obie mąki.
  6. Dolej wodę z drożdżami, oliwę i dodaj sól.
  7. Dobrze zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  8. Przykryj miskę ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
  9. Do moździerza włóż anyż i goździki i dokładnie je rozetrzyj na proszek.
  10. Zetrzyj imbir na tarce o małych oczkach.
  11. Dynię obierz ze skórki i wrzuć do miseczki.
  12. Dodaj ricottę oraz przyprawy.
  13. Wymieszaj dokładnie nadzienie aż będzie miało jednolitą konsystencję.
  14. Odrywaj z ciasta kulki mniejsze od dłoni i rozwałkowuj je na okrągłe placki.
  15. Wkładaj farsz do środka, tak żeby było można zamknąć ciasto.
  16. Lep pierogi i smaruj je roztrzepanym jajkiem.
  17. Piecz w temperaturze 220 stopni około 15 minut w termoobiegu aż pierogi będą złociste od góry.
  18. W czasie pieczenia przygotuj sos bazyliowy.
    1. Drobno posiekaj bazylię i przełóż ją do miseczki.
    2. Zalej oliwą truflową.
    3. Dodaj sól i wymieszaj.
  19. Podawaj koniecznie bardzo ciepłe i polane sosem.
  20. Smacznego!


Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym Przepis

Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym Przepis

Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ